Octania, moja też piszczy przy hamowaniu, ale tylko gdy są zimne hamulce.
Uważam, że podjechać do Grzesia użyć uroku osobistego i napewno coś zaradzi na to piszczenie
BTW. Jest jeszcze drugi "domorosły" sposób na pozbycie się piszczenia, otóż należy posmarować tarcze smarem/olejem. Piszczeć hamulce na 100% nie będą, ale hamować też nie :P
Uważam, że podjechać do Grzesia użyć uroku osobistego i napewno coś zaradzi na to piszczenie

BTW. Jest jeszcze drugi "domorosły" sposób na pozbycie się piszczenia, otóż należy posmarować tarcze smarem/olejem. Piszczeć hamulce na 100% nie będą, ale hamować też nie :P
Piszę już wręcz w akcie desperacji! Jestem użytkownikiem Skody Octavii 1.6 SR z instalacją gazową sekwencyjną. Autko jest z 97 roku także ma już swoje lata ale w czym problem: otóż jakieś 2-3 lata temu pojawił się problem. Na początku był on tylko w zimie teraz jest też w lecie. Podczas odpalania samochodu po długim postoju kiedy silnik jest zimny, nie rozgrzany po odpaleniu auta obroty falują. Auto gaśnie czasami 2-3 razy jeżeli obrotów nie przytrzyma się w granicy 2-3 tysięcy. Powoli staje się to już niebezpieczne bo czasami po odpaleniu dojeżdżam do zakrętu i ... wspomagania brak, auto zdechło :x Kombinowania już było trochę: zmieniana była sonda lambda na ASO i niestety nic to nie dało. Podłączano ją pod komputer i odziwo na serwisie też nic nie znaleźli. Podkreślam że to raczej nie wina gazu bo auto jedzie jeszcze na paliwie kiedy to się dzieje (na gaz przełącza się automatycznie po uzyskaniu odpowiedniej temperatury). Ogólnie przymierzam się do remontu silnika na przyszły rok ale dalej nie mam pojęcia gdzie mogę szukać przyczyny ! Może ktoś miał podobny problem? Już powoli się poddaję z szukaniem tego... Z góry dzięki!! :P
Skoda Octavia II -> 1.9TDI PD BKC 105KM 06r. ELEGANCE
Komentarz